Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. - 31.08.2021

Αθήνα, 31.08.2021

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών αποφάσισε ένα σύνολο δράσεων, με πρώτη την πραγματοποίηση συνάντησης με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για το μέλλον της εταιρείας με τις επιλογές που έχουν γίνει, αλλά και θα γίνουν σε εταιρικό επίπεδο ή σε τομείς που επηρεάζουν εξωγενώς την λειτουργία της εταιρείας, τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας, την ενδεχόμενη απόλυση εργαζομένων, τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, τη σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ, την αποχέτευση, το περιβάλλον, την αξιοκρατία και το οργανόγραμμα, τον ρόλο του Μηχανικού στην ανάπτυξη της εταιρείας κτλ.

Η λειτουργία μιας επιχείρησης Δημοσίου Συμφέροντος όπως η ΕΥΔΑΠ, απαιτεί στελέχη που αντιλαμβάνονται τους όρους Δημοσιονομικού Ελέγχου και τα όρια των επιχειρησιακών δράσεων στον Δημόσιο Τομέα. Οι εξελίξεις αναφορικά με τον Διαγωνισμό της Ψυττάλειας αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι οι Μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ που στελέχωσαν κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογής την Επιτροπή Διαγωνισμού, έδρασαν όχι μόνο σύννομα αλλά και με γνώμονα την προστασία της ΕΥΔΑΠ από αχρείαστες και χρονοβόρες περιπέτειες.

Διαγωνισμός Ψυττάλειας

Η απόλυτη δικαίωση του έργου της Επιτροπής του Διαγωνισμού που αποτελείται από πέντε Μηχανικούς - Μέλη του Συλλόγου μας.

Σύμφωνα με την από 04.08.2021 απόφαση του ΣτΕ, απορρίφθηκε η προσφυγή της ΕΥΔΑΠ κατά της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπου κρίθηκε τελεσίδικα ότι η μόνη σύννομη διαδικασία ήταν αυτή που ακολούθησε η Επιτροπή του Διαγωνισμού και όχι οι πρωτόγνωρες για την ΕΥΔΑΠ διαδικασίες που ακολούθησε το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση αυτή δίνει οριστικό τέλος στις διαδικασίες που δεν περιγράφονται στη Διακήρυξη και που ακολούθησε η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με γνωμοδοτήσεις από τρίτους φορείς (πραγματογνωμοσύνη ΤΕΕ, γνωμοδοτήσεις νομικών). Διότι στο μέτρο που γνωρίζουμε, το ΔΣ με δική του ευθύνη αποδέχθηκε τη συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία των δύο κοινοπραξιών που είχαν απορριφθεί από την Επιτροπή.

Η Διοίκηση οφείλει να εμπιστεύεται και να είναι δίπλα στα στελέχη της, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδικασία των διαγωνισμών και διαθέτουν εμπειρία στην αξιολόγηση τους, οφείλει να τα προστατεύει από κακόβουλα δημοσιεύματα και στην συγκεκριμένη περίπτωση να επαναβεβαιώσει με ανακοίνωσή της την εμπιστοσύνη στα μέλη της Επιτροπής.

Ο Σύλλογος Μηχανικών αλλά και το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Διοικήσεων που επιθυμούν την βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών για καλύτερα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα και όχι στο πλευρό των Διοικήσεων που απαξιώνουν το προσωπικό, το στελεχιακό δυναμικό και το έργο της ΕΥΔΑΠ.

Πάγια θέση του Συλλόγου μας ήταν ότι η ανάδειξη του «Υπηρεσιακού Παράγοντα», ξεκινώντας από το πεδίο καθημερινής εργασίας και έως την επιτελική διοίκηση, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την επιτυχία, χωρίς πειραματισμούς και πυροσβεστικές λύσεις, θωρακισμένος από εξωγενείς παρεμβάσεις και με σαφή «ανάληψη προσωπικής ευθύνης».

Το γεγονός αυτό ας είναι μια νέα αρχή για ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία Εργαζομένων και Διοίκησης για μια σύγχρονη και αποδοτική ΕΥΔΑΠ αντάξια της δημόσιας προσφοράς της μέχρι σήμερα.

Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε ως Μηχανικοί σε ένα γόνιμο διάλογο με τη Διοίκηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ενδογενώς (Οργανόγραμμα, διαδικασία επιλογής στελεχών, Ψηφιακός και Εταιρικός Μετασχηματισμός, ολοκλήρωση και στελέχωση νέων ΚΕΛ κτλ), όσο και εξωγενώς (σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ για τη Διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας, ενδεχόμενες απολύσεις).

Χάθηκαν δυο έτη για την ΕΥΔΑΠ!

Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή στην νομιμότητα και στη διαφάνεια όλων των διαδικασιών.

Είναι αντιδεοντολογικό και αντισυναδελφικό να συνεχίζεται η απαξίωση των μηχανικών όλης της ιεραρχίας  της εταιρείας από τις πράξεις και τις συμπεριφορές της  Διοίκησης.

 Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη - Κιούρκα - Κερατέα

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους, συναδέλφους των Γενικών Διευθύνσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την αγόγγυστη προσφορά τους στην κοινωνία και την συνδρομή τους στην πυρκαγιά τόσο στην Βαρυμπόμπη - Κιούρκα όσο και στην Κερατέα.

Το διάστημα της πυρκαγιάς οι εργαζόμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Ύδρευσης και της Διεύθυνσης Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας αγωνίστηκαν για τις μέρες που απαιτήθηκε επί 24ώρου με τα διαθέσιμα μέσα της εταιρείας, για την αποκατάσταση της υδροδότησης στις περιοχές που υπήρξε διακοπή λόγω βλαβών ηλεκτροδότησης αλλά και για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της Αποχέτευσης στελέχωσαν με πληρώματα για τις μέρες που απαιτήθηκε σε 24ωρη βάση, έως και 8 βυτία Αποχέτευσης και από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς συνέδραμαν στο έργο της πυροσβεστικής σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς και στην προστασία από την φωτιά της ΜΕΝ Πολυδενδρίου με την παροχή εξοπλισμού.

Τέλος θερμά συγχαρητήρια στους Μηχανικούς μέλη του Συλλόγου μας, που συμμετείχαν σε διενέργεια αυτοψιών σε κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από την φωτιά, υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Συνάδελφοι θα ακολουθήσει ενημέρωση για όλα τα θέματα

ΥΓ. 1

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ψυττάλειας δικαιώνεται το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Μηχανικών για την στελέχωση των Επιτροπών Διενέργειας Διαγωνισμών με μέλη από τις Διευθύνσεις Νομικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έτσι ώστε να θωρακίζεται η ΕΥΔΑΠ.

ΥΓ. 2

Ο Σύλλογος Μηχανικών εκφράζει τα συγχαρητήρια στα παιδιά των συναδέλφων που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους εύχεται καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία! 

 

ΟΜΟΦΩΝΑ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου