Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗ ΡΑΕ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ - 15.03.2023

 

Αθήνα, 15.03.2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

 1.       Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος μας, με ομόφωνη απόφαση αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου για την υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και προέβη στις παρακάτω δράσεις:

·         Κατέθεσε τις απόψεις του ενάντια στην υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην ΡΑΑΕΥ σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο νόμου, στη διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (26.02.2023).

·         Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, έκανε παρέμβαση και τοποθετήθηκε στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά του σχεδίου νόμου, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού (07.03.203).

·         Κατατέθηκε υπόμνημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος με αίτημα την άμεση παρέμβαση τους για την απόσυρση του σχεδίου νόμου  (13.03.2023).

Δυστυχώς οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αποτέλεσαν τη μοναδική εξαίρεση στηρίζοντας το εν θέματι νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την υπαγωγή των δύο εταιρειών στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), μη ελεγχόμενη από το Δημόσιο. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς που εκπροσωπούσαν την λαϊκή βούληση κρατώντας στα χέρια τους τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν, ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Πλέον, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ έκανε σαφή την πρόθεσή της για την πορεία της Εταιρείας προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και γι’ αυτό δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα της Εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εμφανή την υποστελέχωση, την απώλεια της τεχνογνωσίας, με κίνδυνο στη λειτουργία και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων  ύδρευσης και αποχέτευσης.

 2.       Αναφορικά με τον ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, που πρόσφατα κοινοποίησε η Διοίκηση σε όλο το προσωπικό, καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να μην υπογράψουν τις σχετικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία σχετικά με την Δήλωση Σύγκρουσης Συμφερόντων και εκκρεμεί να καλέσει η Διοίκηση  το Δ.Σ. του Συλλόγου σε διαβούλευση.

 Συνάδελφοι,

Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16.03.2023 - Προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

 Απαιτούμε:

-Την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για την τραγωδία των Τεμπών

-Την απόσυρση του νομοσχεδίου, διότι με την υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ συντελείται ένα μεγάλο και αμφίβολης συνταγματικότητος βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, κατά παράκαμψη για μία ακόμα φορά, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές

-Άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού

ΟΜΟΦΩΝΑ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου