Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΦΑΣΗ 190-1/2022 ΤΟΥ ΣτΕ - 02.03.2022

 

Αθήνα, 02.03.2022

 

                    ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Απόφαση ΣτΕ 190-1/2022

  Συνάδελφοι,

Η κινητοποίηση των τριών Συλλόγων της Εταιρείας (Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. – Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού - Σωματείο Αποχέτευσης) στις 23.02.2022 στο κτήριο της Λαοδικείας, την ώρα που γινόταν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την με αρ. 190-1/2022 Απόφαση του ΣτΕ, ανέδειξε τη Θεσμική Εκτροπή της Διοίκησης.

Κατ’ αρχάς ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για τη σημασία της απόφασης αυτής και για το πως διαμορφώνεται πλέον τελικά και αμετάκλητα, το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΥΔΑΠ. Ακολούθησε η παρέμβαση των Προεδρείων και των τριών Συλλόγων στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου. Απαιτήθηκε η ματαίωσή του, γιατί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν προκύπτει καμία νομιμοποίηση του.

Η πρόεδρος του Δ.Σ., μη μπορώντας να αντιμετωπίσει πλέον την νέα πραγματικότητα, "αναγκάστηκε" να μας ανακοινώσει την γνωμοδότηση ερμηνείας της παραπάνω απόφασης του ΣτΕ, που έλαβε από το Α.Π.Θ. Σύμφωνα με αυτήν το σημερινό Δ.Σ όπως αυτό έχει συσταθεί, δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές της Εταιρείας. Νομιμοποιείται μόνο να λαμβάνει αποφάσεις για την διεκπεραίωση των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών της Εταιρείας. Όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός, ότι στην εισήγηση της ημερήσιας διάταξης είχαν συμπεριληφθεί και θέματα που δεν αφορούσαν την καθημερινή λειτουργία της ΕΥΔΑΠ.

Η συνδικαλιστική κινητοποίηση απαίτησε και πέτυχε την προσωρινή ματαίωση του Δ.Σ., που τελικά πραγματοποιήθηκε αργότερα με τηλεδιάσκεψη χωρίς την γραμματεία του Δ.Σ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο Δ.Σ., που κλήθηκε να απαντήσει για τις προθέσεις του Υπουργείου και για το χρονοδιάγραμμα αλλαγής των μελών του Δ.Σ. σε συνέχεια της  εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, δεν απάντησε.

 Συνάδελφοι,

·      Το ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας έκρινε τελεσίδικα και αμετάκλητα την κοινωνική ταυτότητα της Εταιρείας.

·      Η σημερινή Διοίκηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν στρατηγικές επιλογές της Εταιρείας, παρά μόνο την διεκπεραίωση των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών της Εταιρείας.

·      Η σημερινή Διοίκηση προσπαθεί να χειραγωγήσει (από πληροφορίες που έρχονται στον Σύλλογο) επιτροπές διαγωνισμών, παρακολούθησης - παραλαβής κτλ, ώστε να προκύπτουν αποτελέσματα της αρεσκείας της (Ψυττάλεια κτλ), ενώ οι επιτροπές πάντα εφαρμόζουν τον νόμο, τις διακηρύξεις, τις συμβάσεις.     

·      Η σημερινή Διοίκηση δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ  και συνεχίζει να δεσμεύει με νέες αποφάσεις την ΕΥΔΑΠ χωρίς καμία νομιμοποίηση.

·      Η σημερινή Διοίκηση που έχει οριστεί από ένα μέτοχο ο οποίος ουδέποτε θα έπρεπε να είναι μέτοχος σύμφωνα με την Απόφαση του ΣτΕ, συνεχίζει να δεσμεύει την πορεία της ΕΥΔΑΠ.


Ο Σύλλογος πιστός πάντα στις απόψεις του για μια δημόσια και κοινωνική ΕΥΔΑΠ, θα προστατέψει τα συμφέροντά της, τα μέλη του και τους εργαζόμενους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Θα σας ενημερώνουμε για κάθε νέα εξέλιξη.

                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

 



 

 

Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου