Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. - 14.09.2022

 

Αθήνα, 14.09.2022


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνάδελφοι,

Οι πρακτικές της σημερινής Διοίκησης συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα των εργαζομένων. Στο από 20.6.2022 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου μας, είχαμε επισημάνει τις άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις που συγκλονίζουν την Εταιρεία και θέσαμε προ των ευθυνών τους, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Υπουργείο Υποδομών.

Παρόλα αυτά όμως, ο χορός καλά κρατεί και οι προκλήσεις συνεχίζονται με κινήσεις νομικά και ηθικά καταδικαστέες.  

·        Το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ με την με αρ. 21066/07.09.2022 Απόφασή του εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την έρευνα αγοράς και πρόσκληση εξειδικευμένων εταιρειών για την ανάκτηση, συλλογή και ανάλυση σχετικών ψηφιακών δεδομένων.

Όπως συντάχθηκε δεν φαίνεται ότι στοχεύει συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά ανοίγει την "Κερκόπορτα" για την κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και ως φαίνεται παραβιάζει το Ευρωπαϊκό  Κοινοτικό Δίκαιο. Ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί σε έγκριτο νομικό για τα περαιτέρω ενώ έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από μέλη του ως προς το θέμα αυτό.

·        Εγκαλείται η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε γραπτές εξηγήσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η Επιθεώρηση Εργασίας με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις 13.9.22 στην Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε, την εγκαλεί σε γραπτές εξηγήσεις με προθεσμία 5 ημερών, διότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Επιθεώρησης, η Εταιρεία δεν έχει εναρμονιστεί με τον Νόμο 3850/2010 που αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΥΔΑΠ δέχτηκε τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (μετά από καταγγελίες) τουλάχιστον στις 21/3, 18/4 και 20/5 του τρέχοντος έτους με αντικείμενο τη μη εφαρμογή του Ν. 3850/2010.

Απαιτήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας η εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως:

Η ΕΣ.Υ.Π.Π να έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους, να υπάγεται απευθείας στη Διοίκηση της Εταιρείας και όχι στη Διεύθυνση Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας (HSSEQ) αλλά και σε καμιά άλλη Διεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα ενημερώσει την Διοίκηση ότι δεν εφαρμόζει την Νομοθεσία σχετικά με την Ηθική ανεξαρτησία της ΕΣ.Υ.Π.Π.

Τονίζουμε ότι η απόφαση με αρ.1987/0807.2022 όπου αναφέρεται ότι ”Η Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας & Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π) υπάγεται λειτουργικά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και διοικητικά στην Διεύθυνση Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Ποιότητας (HSSEQ)”, εξακολουθεί να μην εναρμονίζεται με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

·        Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του Περισσού

Πληροφορηθήκαμε ότι έγινε κλοπή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από τις Εγκαταστάσεις του Περισσού. Αναμένουμε ενημέρωση από την Διοίκηση για το συμβάν. Έχουν τηρηθεί οι σχετικές διαδικασίες; Τι ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα;

·        Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Διοίκησης.

Καλείται η Διοίκηση να ενημερώσει τους εργαζόμενους αν έχουν ενταχθεί μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ (αρ. συμβολαίου 50517/1996), που αφορά Υπαλλήλους ΕΥΔΑΠ - ΤΣΕΜΕΔΕ ή σε άλλο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθώς και να ανακοινωθεί και το ύψος των εισφορών. Τονίζουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν επιπλέον οι Μηχανικοί ΤΕ, με μια απλή πρόσθετη πράξη στους όρους του συμβολαίου, πάγια απαίτηση του Συλλόγου μας. Δυστυχώς η Διοίκηση δεν έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες όπως επίσης και για το συνταξιοδοτικό του συνόλου των εργαζομένων.

 Τέλος σας ενημερώνουμε:

Στις 21.09.2022 συζητείται στην Επιτροπή μη Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η μη εφαρμογή των με αρ. 190-191/2022 αποφάσεών του, που αφορούν στην παραμονή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

  

 

 

 

Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου