Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - 07.03.2023

 

Αθήνα, 07.03.2023


       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στις 30.01.2023 αποφασίστηκε να ζητήσουμε συνάντηση με την Διοίκηση, για να εκθέσουμε εκ νέου όλα τα προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των μελών του Συλλόγου μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους.

Η υποστελέχωση που υπάρχει στις κρίσιμες υποδομές για την υδροδότηση της Πρωτεύουσας και των Ευρύτερων Περιοχών της Αττικής με ευθύνη της Διοίκησης, σε συνδυασμό με το τερατώδες οργανόγραμμα που έφερε η ίδια, έχει καταστήσει την ΕΥΔΑΠ στο να μη γνωρίζει τι κάνει η κάθε υπηρεσία με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος στην λειτουργία και συντήρηση του όλου συστήματος υδροδότησης και αποχέτευσης, από τις πηγές έως τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Αν σε αυτό ληφθεί υπόψη η κλιματική κρίση και ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται…

Δεν ξεχνάμε το σπάσιμο του υδραγωγείου Μόρνου στην Ζάλτσα το 1988 και στο Σαράντι Βοιωτίας 2011 (ευτυχώς δεν είχαμε θύματα), το σπάσιμο του αγωγού στον Άγιο Στέφανο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αποχέτευση.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των κρίσιμων υποδομών της ΕΥΔΑΠ από το φράγμα Ευήνου έως και τα ΚΕΛ, πρέπει να είναι συντηρημένα, οι αλγόριθμοι ελέγχου να λειτουργούν ορθά και όλα τα λογισμικά πρέπει να είναι σε λειτουργία, επικοινωνία και συμβατά μεταξύ τους. Επιπλέον δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά στον ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ που δεν δουλεύουν από το 2000, όπως λέγεται.  Όλοι οι μηχανικοί και ο Σύλλογος πρέπει άμεσα να δουν όλα τα ζητήματα των υποδομών της ΕΥΔΑΠ σε βάθος….  

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται από το Σύνταγμα να ιδιωτικοποιηθεί, όπως ρητά έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλειά του. Έτσι, υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό.

 Την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη που δεκάδες νέοι άνθρωποι δεν έφτασαν στον προορισμό τους ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης των τρένων, η κυβέρνηση αποδεικνύοντας εμπράκτως την αναλγησία της κατέθεσε, την ίδια αυτή μέρα, νομοσχέδιο στη Βουλή για την υπαγωγή των νερών στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) την οποία μετονομάζει σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων).

 Όλοι γνωρίζουν ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης του νερού και πολίτες, Δήμοι και άλλοι κοινωνικοί φορείς καθώς και  εργαζόμενοι στις εταιρείες νερού στην Ελλάδα, αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού έχοντας εκφράσει την θέλησή τους με ψηφίσματα υπέρ του δημόσιου νερού.

Όπως φαίνεται και από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη η διάσπαση και ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας, τα παχυλά μερίσματα στους μετόχους και τα μπόνους, δεν αρκούν για να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία στις υποδομές.

Καλούμε την Διοίκηση να λάβει υπόψη της ότι:

¾  Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν και δεν ιδιωτικοποιείται.  

¾  Να ενσκήψει και να λύσει τα προβλήματα της ΕΥΔΑΠ που χρονίζουν και αν πράγματι πιστεύει «…ας μην ξεχνάμε ότι και για όλους εμάς στην ΕΥΔΑΠ η Ασφάλεια πρέπει να αποτελεί το βασικό προ-απαιτούμενο στην εργασία μας και στην καθημερινή μας προσπάθεια…» (Η ΠΗΓΗ ΜΑΣ) να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, για να μειωθεί στο ελάχιστο η επισφάλεια των υποδομών και να εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

¾  Να προχωρήσει, «χθες», ώστε να ενταχθεί η λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ στην ΕΥΔΑΠ.

 Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας καλούμε να συμμετάσχουμε στην απεργία του ΕΚΑ αύριο 08.03.2023 και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ώρα 13.00 στο Σύνταγμα, για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση όλων των υποδομών καθότι αυτές είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους πολίτες της χώρας.

  

ΟΜΟΦΩΝΑ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Η Γενική Γραμματέας

 

  

 

 

 

Γιώργος Δήμτσας

 

 

Δέσποινα Ζάννου