Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 25.11.2021

                                                                                                                                             

                                                                                                                                25.11.2021        

                                            ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

Τη Δευτέρα 29.11.2021 η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, συγκαλεί έκτακτο Δ.Σ. και φέρνει προς ψήφιση τη Σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου για τους όρους παραχώρησης του δικαιώματος υδροδότησης της Αττικής. Μείζον θέμα της Σύμβασης αποτελεί η τιμή διάθεσης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για μια ληστρική τιμή (8 φορές ακριβότερη από την αντίστοιχη τιμή του αδιύλιστου νερού της Θεσσαλονίκης) η οποία κατά πληροφορίες υπολογίστηκε χωρίς να αφαιρεθούν τα χρήματα των καταναλωτών, των τελών των συμβάσεων αλλά και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα η Διοίκηση εισάγει στο Δ.Σ. προς επικύρωση, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για αναδρομική οφειλή της ΕΥΔΑΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο (12.10.2013 έως την 31.12.2020) συνολικού ποσού 157.191.197,14 ΕΥΡΩ.

Οι Συμβάσεις αυτές δεσμεύουν την ΕΥΔΑΠ με επαχθείς όρους και χρεώσεις για την τιμή του αδιύλιστου νερού έως το 2040. Οι όροι που συνοδεύουν αυτές τις Συμβάσεις οδηγούν άμεσα σε καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομική υγεία της Εταιρείας. Η συνέπεια θα είναι η αύξηση των οικιακών τιμολογίων, η πτώση της ποιότητας του πόσιμου νερού, η επιδείνωση των περιβαλλοντικών όρων και η απώλεια θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ενώ η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται δυο και πλέον χρόνια την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, αποδείχθηκε ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και των υδροδοτούμενων πολιτών της Αττικής, διότι όχι μόνο δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει μια ορθή και λογική τιμή του αδιύλιστου νερού για την ΕΥΔΑΠ, αλλά επιπλέον συνυπογράφει την

«αποδέσμευση» του ΕΥΣ Αττικής από τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση την διαχείριση των υδατικών πόρων, το νερό της Αττικής και στην απόλυση 200 εργαζόμενους.

Είναι σαφές ότι τη Δευτέρα 29.11.2021 διακυβεύεται το μέλλον της ΕΥΔΑΠ και του δημόσιου νερού στην Αττική. Θεωρούμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και οι μέτοχοι που οφείλουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της Εταιρείας, δεν θα συνηγορήσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό της και δεν θα δεχθούν να επικυρώσουν τις συμβάσεις που θα επιβαρύνουν τους υδροδοτούμενους και θα αμφισβητήσουν το νερό ως κοινωνικό δικαίωμα. Οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και την απόφαση 1223/2020 της μείζονος σύνθεσης του 4ου τμήματος του ΣτΕ.


Η απρόσκοπτη διαρκής παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού, δηλαδή του βασικού συστατικού της ζωής, στον μισό πληθυσμό της χώρας είναι μέγιστο θέμα για την κοινωνία της Αττικής.

                                                      Για τα ΔΣ των Συλλόγων

 

 

           Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Πρόεδρος

του Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ     του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

 

 

    Γεώργιος Δήμτσας                                                              Ηλίας Κορλός

 

  

       Η Γραμματέας                                                                  Ο Γραμματέας

του Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ    του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

 

Δέσποινα Ζάννου                                                                    Κώστας Λυμπέρης