Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣ.Υ.Π.Π. - 20.04.2022

 

Αθήνα, 20.04.2022

      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος διαθέτει πληροφορίες για καταγγελία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ως προς τη μη εφαρμογή στην ΕΥΔΑΠ του Ν. 3850/2010 που αφορά  στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Ο έλεγχος που ακολούθησε από το ΣΕΠΕ στην ΕΥΔΑΠ (21/3 & 18/4) και το πόρισμα ελέγχου που εκδόθηκε στη συνέχεια, επιβεβαίωσε τα ανωτέρω.

Μεταξύ άλλων απαιτείται:

α) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους και όχι να υπάγεται στην Διεύθυνση Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας (HSSEQ).

β) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να υπάγεται απευθείας στην Διοίκηση της επιχείρησης και όχι μέσω οργανογραμματικών δομών.

               γ) Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει άμεσα την δομή του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και να τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας της Εταιρείας.

 

Παραθέτουμε τα άρθρα του Νόμου:

Άρθρο 11 § 5:        Ο τεχνικός ασφαλείας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης

Άρθρο 15 § 4:    Ο τεχνικός ασφαλείας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους.

Άρθρο 16 § 4:          Ο ιατρός εργασίας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης.

Άρθρο 14 § 1:         Ο τεχνικός ασφαλείας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

Άρθρο 9 § 9:      Στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον δύο τεχνικών ασφαλείας, συνιστάται υποχρεωτικά Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π.).

 

Η πιστή εφαρμογή του Ν.3850 είναι απαραίτητος όρος για την ασφάλεια και την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων, ακόμα και από την προσωρινή Διοίκηση μετά και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190-191/2022.

 O Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. επιβεβαιώνεται για όσα θέματα έχει επισημάνει στην Διοίκηση και έχουν ανακοινωθεί στους εργαζόμενους -ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της ΕΣ.Υ.Π.Π- αφού από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει την δομή αλλά και τον γιγαντισμό του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η καθημερινή εφαρμογή του στη λειτουργία της Εταιρείας.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

 


Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου