Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ενημέρωση για την αξιολόγηση προσωπικού - 10.04.2023

 

Αθήνα, 20.04.2023
Αγαπητοί συνάδελφοι Χρόνια Πολλά,
σας αποστέλλουμε για την ενημέρωσή σας, την επιστολή του Συλλόγου μας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο με θέμα την "Αξιολόγηση του προσωπικού".


Αθήνα, 10 Απριλίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 565

Π ρ ο ς: Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ ΑΕ

 

Θέμα: Αξιολόγηση Προσωπικού


Προσφάτως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι διεξάγεται στην Εταιρεία μια νέα διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού και ειδικότερα των Προϊσταμένων και Διευθυντών. Καταρχάς συμφωνούμε ότι τα «φύλλα ποιότητας» του προσωπικού δεν περιγράφουν με σαφήνεια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του εργαζόμενου και ακόμη περισσότερο, όταν ο κρινόμενος δεν λάμβανε ποτέ ενημέρωση για τις «αδυναμίες» του.

Επαναλαμβάνουμε όμως τις πάγιες θέσεις μας για μια ουσιαστική αξιολόγηση που οδηγεί με ασφάλεια την Εταιρεία, αναδεικνύει τις δυνατότητες του προσωπικού της, διορθώνει τις όποιες αδυναμίες των εργαζομένων αλλά κυρίως του συστήματος αξιολόγησης.

Ως Σύλλογος ξεκινάμε με μία δήλωση – διαπίστωση, ότι το Τεχνικό προσωπικό (Μηχανικοί κάθε κατηγορίας) που έχει προσληφθεί στην πλειοψηφία του με ένα από τα λίγα ανοικτά και αδιάβλητα συστήματα της χώρας (τον ΑΣΕΠ), εργάζεται ήδη δεκαετίες στην Εταιρεία.

Η αξιολόγηση θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερη αξία να καταγράψει την αποδεδειγμένα υψηλή ποιότητα του προσωπικού, που πιθανόν να μην γνωρίζει μια διοίκηση τετραετούς θητείας και λιγότερο να αποτελέσει βάση για μια κατάταξή του σε επαρκή και μη επαρκή στελέχη τεχνικής διοίκησης. Θεωρούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς εργαζόμενους επαγγελματίες επιστήμονες Ιατρούς, Νομικούς, Οικονομολόγους.

Επισημαίνεται ότι η εμπειρία αρκετών μελών του Συλλόγου μας κατά τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης των τελευταίων Διοικήσεων, μας δημιούργησε περισσότερες ανησυχίες από όσες είχαμε πριν, όταν τουλάχιστον η επιλογή γίνονταν ως σαφής απόρροια του Διοικητικού Δικαιώματος της Διοίκησης και δεν καλύπτονταν πίσω από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις γενικού περιεχομένου.

Εκτιμούμε ότι οι Δεξιότητες ενός Μηχανικού ο οποίος διοικεί Τομείς Συντήρησης, Μηχανουργεία και Συνεργεία μηχανημάτων, οργανώνει και επιβλέπει Εργοτάξια κατασκευής Τεχνικών Έργων μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζει και θέτει σε εφαρμογή έργα Πληροφορικής και Τεχνολογιών Αιχμής, αποφασίζει, προδιαγράφει, επιλέγει και εγκαθιστά εξειδικευμένα υλικά και προϊόντα Προηγμένης Τεχνολογίας, επικοινωνεί τεκμηριωμένα, συνεργάζεται καθημερινά και αναλαμβάνει την προσωπική ευθύνη για την ασφαλή εργασία της ομάδας του και την λειτουργία της επιχείρησής του απέναντι στην Διοίκηση, τους εργαζομένους και τον Νόμο, δεν μπορεί να αναδειχτεί μέσα από τις τυπικές και γενικές διαδικασίες αξιολόγησης, τις οποίες αρκετοί συνάδελφοι υπέστησαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην ελεύθερη αγορά εργασίας, η αξιολόγηση / διαβάθμιση / ανάθεση καθηκόντων κάθε επαγγελματικά διαπιστευμένης ειδικότητας, όπως Μηχανικοί, Ιατροί, Νομικοί, Οικονομολόγοι, γίνεται με αντίστοιχα σχεδιασμένα συστήματα.

Ο στόχος του Συλλόγου ανέκαθεν ήταν και είναι να υπάρξει νομικά θεσμοθετημένο Συμβούλιο Αξιολόγησης του προσωπικού όπου θα είναι προκαθορισμένα τα κριτήρια ώστε να γίνεται η αντίστοιχη επιλογή. Σε ένα τέτοιο Συμβούλιο Αξιολόγησης ο Σύλλογος θα είναι αρωγός στην Διοίκηση.

Ζητάμε το εν θέματι σύστημα αξιολόγησης: 

·      Να κοινοποιηθεί και να διαβουλευτεί πριν την οριστικοποίησή του.

·      Να είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους και τα συντεταγμένα όργανα εκπροσώπησής τους.

·       Να εποπτεύεται ως αέναη συλλογική διαδικασία από τους εμπλεκόμενους.

·       Να είναι ανοικτό, δημοσιοποιήσιμο και δεχόμενο ενστάσεις / διορθώσεις.

·     Να ενημερώνεται τακτικά για την συνεχή εξέλιξη του κρινόμενου, να προωθεί την βελτίωση τόσο του κρινόμενου όσο και των κριτών.

·       Να αξιολογεί εξειδικευμένες ικανότητες που αποδεδειγμένα τεκμηριώνονται από την συνολική καριέρα ενός εργαζόμενου, τις επαγγελματικές του διαπιστεύσεις και όχι από περίτεχνα «ψυχομετρικά quiz» και εφευρήματα.

Κυρίως θα πρέπει να αποτελεί ένα ειλικρινές σύστημα συνεργατικής, με νομικό έρεισμα, οργανωμένης και τεκμηριωμένης επικοινωνίας του: τι προσδοκά η Διοίκηση από τον εργαζόμενο, τι διατίθεται να κάνει για αυτό και πως οφείλει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί ώστε να πετύχουμε κοινούς και ατομικούς στόχους.

Καλούμε λοιπόν την Διοίκηση να ξεκινήσει έστω και τώρα αυτή την κοινή και συνεργατική προσπάθεια, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι όλη η διαδικασία της αξιολόγησης, με τον μανδύα της «τεχνοκρατικής προσέγγισης», δεν είναι παρά η ατολμία της Διοίκησης να αποδεχτεί το γεγονός ότι όπως οι προηγούμενες Διοικήσεις «αποφάσιζαν και διέτασσαν», έτσι και αυτή σήμερα συνεχίζει ερήμην του προσωπικού να «φροντίζει για το καλό μας».     

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Δήμτσας

 

Η Γενική Γραμματέας

Δέσποινα Ζάννου