Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ. 18.05.2021

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ
http://engineerseydapblogspot.gr   Email: engineerseydap@gmail.com

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αθήνα 18.05.2021

 

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
 

 

Ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. της ΕΥΔΑΠ, ως υπεύθυνο θεσμικό όργανο, θέλει να σας ενημερώσει για τα εξής:

Η ΕΥΔΑΠ είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της Πρωτεύουσας. Μια εταιρεία ιδιαίτερα πολύπλοκη που χρησιμοποιεί υδατικούς πόρους επιφανειακούς και υπόγειους από σημεία που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την Αθήνα, μεταφέρει το ακατέργαστο νερό διασχίζοντας τρία (3) γεωγραφικά διαμερίσματα χρησιμοποιώντας μεγάλα υδραγωγεία και εγκαταστάσεις.

Τα παραπάνω έργα είναι θηριώδη δεδομένου ότι στο Λεκανοπέδιο είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Καθημερινά μεταφέρεται, επεξεργάζεται και διανέμεται 1,1 έως 1,3 εκατομμύρια κ.μ. νερού. Έτσι η ΕΥΔΑΠ από πλευράς αριθμού πελατών είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο πελατολόγιο στην Ευρώπη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι το μήλο της έριδος για τις μεγάλες  ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης της Ευρώπης οι οποίες από τη στιγμή που έχασαν την υδροδότηση σε μεγάλες πόλεις (Παρίσι, Βερολίνο κλπ) προσπαθούν να οικειοποιηθούν αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία κλπ.).

Η ΕΥΔΑΠ στηριζόμενη στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε με επιτυχία όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την ίδρυσή της έως σήμερα. Ως προς την Ύδρευση αντιμετώπισε τα θέματα επάρκειας του υδατικού πόρου που δημιουργήθηκαν από τον εκθετικά αυξανόμενο πληθυσμό του Λεκανοπεδίου, καθώς και τα προβλήματα λειψυδρίας όποτε αυτά προέκυψαν και στον τομέα της Αποχέτευσης αντιμετώπισε συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης των λυμάτων του Λεκανοπεδίου με απόλυτη επιτυχία.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ έδωσε δύσκολο αγώνα προκειμένου η εταιρεία να καταστεί μια εταιρεία υγιής και κερδοφόρα εξασφαλίζοντας τις καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ευρώπη, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η υφιστάμενη Διοίκηση, που εγκαταστάθηκε πριν περίπου δύο χρόνια, ήρθε με μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας προσλαμβάνοντας για το σκοπό αυτό στρατιές συμβούλων απαξιώνοντας το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας. Παρόλο που οι ακριβά προσφερόμενες  υπηρεσίες συμβούλων δεν υπήρχαν προς την κατεύθυνση του κύριου έργου της ΕΥΔΑΠ, ήτοι την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ή την αξιολόγηση των υφιστάμενων επενδύσεων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στοχευμένα σε νέες επενδύσεις και τεχνολογίες , αναμέναμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, τα εργαλεία που θα προέκυπταν και θα γίνονταν ο μοχλός ανάπτυξης της δουλειάς μας. Εις μάτην…

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Διοίκηση διπλασίασε τις αμοιβές της και προχώρησε σε πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση στο συνδικάτο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της που δεν είναι άλλοι από την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους της Εταιρείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΔΑΠ, αντί να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι από τους εκλεγμένους δια της ψήφου των εκπροσώπους στην ΟΜΕ στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΣΣΕ, η Διοίκηση αποφασίζει να διορίσει πρόθυμους «συνδικαλιστές» ως θεσμικούς συνομιλητές.

Η συνέχεια ήταν καταιγιστική:

  • η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός νέου θηριώδους Οργανογράμματος. που κάθε άλλο παρά ευέλικτο είναι, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης τα οποία αν μη τι άλλο δημιουργούν καθυστερήσεις στο έργο μας.
  • η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού για τη στελέχωση τμήματος του νέου Οργανογράμματος από ιδιωτική εταιρεία, καταστρατηγώντας τον υφιστάμενο Κανονισμό Προσωπικού και εισάγοντας κριτήρια τα οποία ουδέποτε τεκμηριώθηκαν.
  • η από 13.05.2021 αιφνίδια ανακοίνωση του Διευθύνοντος που ορίζει μια προσβλητική και αδιαφανή διαδικασία αξιολόγησης για να παραδώσει την διαχείριση των οικονομικών της Εταιρείας και τις προμήθειες, σε άτομα εκτός ΕΥΔΑΠ.

Αναρωτιόμαστε ποιος έδωσε το δικαίωμα στη Διοίκηση να προσβάλλει και να ευτελίζει εργαζόμενους με ικανότητες και τεράστια εμπειρία, κρίνοντάς τους ως ανεπαρκείς.
Να θυμίσουμε στην Διοίκηση ότι αυτή η κερδοφόρα εταιρεία που βρήκατε, με αποθεματικό αξίας πλέον των 400.000.000 ευρώ, οφείλεται στον επαγγελματισμό και τη συνέπεια των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ. Αυτό έχει κριθεί διαχρονικά εκ του αποτελέσματος.

Επίσης να επισημάνουμε στην Διοίκηση ότι αυτοί που μας αντιπροσωπεύουν στα συνδικαλιστικά όργανα δεν επιλέγονται από εσάς, αλλά ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από εμάς, τους εργαζόμενους.

Όλες αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην διάλυση της Εταιρείας που είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και της υγείας του μισού πληθυσμού της χώρας, και τα ολέθρια αποτελέσματα θα τα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αφενός με τεράστια αύξηση της τιμής του νερού και την ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητάς του καθώς και των υπηρεσιών αποχέτευσης.
 
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. θεωρεί, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι, ότι η ΟΜΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ενωτικό συνέδριο παραμερίζοντας τις μικροπαραταξιακές αλλά και ατομικές αντιπαραθέσεις προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση της εταιρείας.

 

Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
        Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ                                ΜΑΙΡΗ  ΛΙΑΠΗ
 

Υ.Γ.: Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε διαβούλευση με άλλα σωματεία της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να συστρατευτούμε ενάντια στην προσπάθεια που επιχειρείται για πλήρη απαξίωση και διαμελισμό της ΕΥΔΑΠ.