Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ 15 - 5 -2012

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οικονομίες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, υπέρογκα δημόσια χρέη, μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη κοινωνική εξαθλίωσή τους. Σε αυτή τη συγκυρία, η ισχυρή οικονομικά Ευρώπη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα προς αποφυγή, τη χώρα μας, την πιο αδύναμη μέσα στην Ευρωζώνη.
Η χώρα μας, ως αδύναμος κρίκος του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, δέχτηκε την ισχυρή επίθεση των αγορών μέσα από ένα προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις, κλπ.) αλλά και της υποτίμησης της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.
Τα μέτρα που παίρνονται με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών, των  συντάξεων, των κονδυλίων για την παιδεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των ΣΣΕ, οδηγούν τους εργαζόμενους σε εργασιακό μεσαίωνα, στην ανεργία, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, στην εξαθλίωση και στην κοινωνική αναταραχή.
Η ανεργία αυξάνεται σε εφιαλτικά ποσοστά, η επιζητούμενη ανάπτυξη που αποτελεί την λύση του προβλήματος δεν είναι ορατή, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις που αγγίζουν το 60%, εάν συνυπολογίσουμε και τις έκτακτες φορολογίες - χαράτσια, η ύφεση βαθαίνει και το γεγονός ότι δε διαφαίνεται τέλος σ’ αυτή τη δοκιμασία δημιουργεί στον κόσμο φόβο και τεράστια  ανασφάλεια.
            Αυτά δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με παθητική στάση, ούτε με διακηρύξεις και κηρύγματα. Είναι καιρός όλοι εμείς οργανωμένα, να διαμορφώσουμε με ελεύθερη σκέψη, κρίση, συνείδηση και με εθνική αξιοπρέπεια, ένα μέτωπο κατά αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί στο βιοτικό επίπεδο του κάθε εργαζόμενου από την εφαρμογή των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές εργασιακό πλαίσιο στην ΕΥΔΑΠ, η ανασφάλεια των εργαζομένων συνεχίζεται, η ιδιωτικοποίηση βρίσκεται προ των πυλών, οι φήμες τόσο για τα εργασιακά, όσο και για τα οικονομικά οργιάζουν, η ενημέρωση παραμένει ελλιπής με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη και συνεχής η ανησυχία όλου του Προσωπικού. Πρόσφατα δημοσιεύματα στο Τύπο μιλούν για επιπλέον περικοπές στο μισθολογικό κόστος των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές προς τους επενδυτές. Παράλληλα εκχωρήθηκε παραμονές των εκλογών και το υπόλοιπο 34% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, γεγονός που επιμελώς αποκρύφτηκε.
Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική απορρίφθηκε κατά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η απεμπλοκή από το Μνημόνιο δημιουργεί ελπίδες για τη μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη μη εφαρμογή των νόμων που απορρέουν απ’ αυτό. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη θα είναι ο ρόλος της κοινωνίας που όπως φαίνεται  σε δημοκοπική έρευνα, κατ΄ εντολή του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, κατεγράφη συντριπτικά αρνητική τοποθέτηση των καταναλωτών στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι έχοντες στα χέρια τους την τύχη των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει συντεταγμένα, με περίσκεψη, γνώση και δικαιοσύνη, να εξασφαλίσουν την εργασιακή ειρήνη, την συνοχή όλων των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας και οι αποφάσεις τους πρέπει να αποσκοπούν αποκλειστικά στο συμφέρον των εργαζομένων και της Δημόσιας και Κοινωνικής ΕΥΔΑΠ.
  
            Ο Σύλλογος, στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε, προχώρησε σε δράσεις, τόσο για την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όσο και για επί μέρους θέματα.
·                    Συμβάλλοντας στην προσπάθεια της μη αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο στο οποίο αναλυτικά και τεκμηριωμένα αναδείχθηκε η κρισιμότητα του ρόλου της ΕΥΔΑΠ στη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, το μέγεθος των υποδομών (δικτύων και εγκαταστάσεων) και τέλος η αναγκαιότητα διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς όφελος της κοινωνίας. Η διανομή του σχετικού εντύπου έγινε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε κόμματα, βουλευτές, φορείς, ΜΜΕ, εκκλησία, δήμους, περιφέρειες, κλπ. και διαπιστώθηκε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από όλους. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας και την κοινωνία στο πλευρό μας έτσι ώστε δυναμικά να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
·                 Σχετικά με την εκδοθείσα απόφαση του ΔΣ ΕΥΔΑΠ που αφορούσε στην  πιστοποίηση των έργων από εξωτερικό πιστοποιημένο συνεργάτη, το Δ.Σ. του Συλλόγου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο κ. Θ. Λέκκα, ζητώντας να διευκρινιστούν σε συνάντηση  μαζί του, ορισμένα ερωτήματα. Κατόπιν της επιστολής αυτής, ο Πρόεδρος εξέδωσε ορθή επανάληψη, στην προσπάθειά του να «βελτιώσει» την αρχική απόφαση. Στη συνέχεια, αντί της συνάντησης που προτείναμε να γίνει για την κατανόηση του σκεπτικού της απόφασης και την ενδεχόμενη άρση των επιφυλάξεών μας, επέλεξε τη γραπτή απάντηση που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια όλων των μελών του ΔΣ του Συλλόγου τόσο ως προς το ύφος, όσο και προς το περιεχόμενό της. Δεν θα απαντήσουμε με το ίδιο ύφος, αλλά σημειώνουμε ότι η απάντηση δεν ήταν πειστική και οι «προβληματισμοί» περί διαφάνειας, δεν μας αγγίζουν.
Ο Σύλλογος Μηχανικών εκφράζοντας για μιά ακόμη φορά και προς πάσα κατεύθυνση την πάγια θέση του, έξω από κάθε συντεχνιακή λογική, δηλώνει ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια της Διοίκησης προς τη πλευρά της διαφάνειας των έργων, θα τον βρίσκει σύμφωνο και ένθερμο υποστηρικτή. Θεωρούμε ότι η υλοποίηση των έργων με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τον έλεγχο αρκεί να τηρούνται πιστά οι διαδικασίες από όλους τους συμμετέχοντες, από τη σύνταξη των τευχών, την επίβλεψη των έργων μέχρι και την οριστική παραλαβή τους. 
·                      Επιπρόσθετα ο Σύλλογος, με επανειλημμένες επιστολές του όπως και με   παρέμβαση μελών του Δ.Σ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, επαφές με Γενικούς Δ/ντές, ανέδειξε το δίκαιο του αιτήματος των συναδέλφων μηχανικών για μετάταξη, καθώς και την αναγκαιότητα εφαρμογής του κανονισμού προσωπικού. 
Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, ενημερωνόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για τα εργασιακά, αλλά και για τα θέματα που αφορούν την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου στη συνέχεια να σας ενημερώνουμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μέσω του blog του συλλόγου.

 Τέλος, καλούμε την Διοίκηση, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων προκειμένου να :

                      διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ
                      διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η εργασιακή ειρήνη

    

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                             ΛΑΜΠΡΙΝΗ  ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ                                  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΙΠΗΣ