Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ - 04.05.2023

 

Αθήνα, 04.05.2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι,

 

Σχετικά με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019 – 2020  από τον ΕΦΚΑ (Εγκύκλιος 65/2021), που αφορά έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς,  ενημερωθήκαμε από την Διεύθυνση Αποδοχών και Εργασιακών Σχέσεων, ότι:

1.  Το θέμα της αδυναμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την επιστροφή των εισφορών για αρκετούς συνάδελφους μηχανικούς μέλη του Συλλόγου μας, έχει κοινοποιηθεί στον ΕΦΚΑ και  αναμένεται η σχετική διόρθωση στο λογισμικό της πλατφόρμας από τον ΕΦΚΑ. 

2.   Αρμόδιος φορέας του ποσού της επιστροφής των εισφορών είναι ο ΕΦΚΑ, το οποίο θα επαναπροσδιοριστεί σε περιπτώσεις αστοχίας του συστήματος.

 Θα ακολουθήσει περαιτέρω ενημέρωση.

 

Συνημμένα:  1. Η Εγκύκλιος 65/2021

                        2. Το Δελτίο Τύπου


 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας



Γιώργος Δήμτσας

 



Δέσποινα Ζάννου


Ενημέρωση για την αξιολόγηση προσωπικού - 10.04.2023

 

Αθήνα, 20.04.2023
Αγαπητοί συνάδελφοι Χρόνια Πολλά,
σας αποστέλλουμε για την ενημέρωσή σας, την επιστολή του Συλλόγου μας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο με θέμα την "Αξιολόγηση του προσωπικού".


Αθήνα, 10 Απριλίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 565

Π ρ ο ς: Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ ΑΕ

 

Θέμα: Αξιολόγηση Προσωπικού


Προσφάτως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι διεξάγεται στην Εταιρεία μια νέα διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού και ειδικότερα των Προϊσταμένων και Διευθυντών. Καταρχάς συμφωνούμε ότι τα «φύλλα ποιότητας» του προσωπικού δεν περιγράφουν με σαφήνεια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του εργαζόμενου και ακόμη περισσότερο, όταν ο κρινόμενος δεν λάμβανε ποτέ ενημέρωση για τις «αδυναμίες» του.

Επαναλαμβάνουμε όμως τις πάγιες θέσεις μας για μια ουσιαστική αξιολόγηση που οδηγεί με ασφάλεια την Εταιρεία, αναδεικνύει τις δυνατότητες του προσωπικού της, διορθώνει τις όποιες αδυναμίες των εργαζομένων αλλά κυρίως του συστήματος αξιολόγησης.

Ως Σύλλογος ξεκινάμε με μία δήλωση – διαπίστωση, ότι το Τεχνικό προσωπικό (Μηχανικοί κάθε κατηγορίας) που έχει προσληφθεί στην πλειοψηφία του με ένα από τα λίγα ανοικτά και αδιάβλητα συστήματα της χώρας (τον ΑΣΕΠ), εργάζεται ήδη δεκαετίες στην Εταιρεία.

Η αξιολόγηση θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερη αξία να καταγράψει την αποδεδειγμένα υψηλή ποιότητα του προσωπικού, που πιθανόν να μην γνωρίζει μια διοίκηση τετραετούς θητείας και λιγότερο να αποτελέσει βάση για μια κατάταξή του σε επαρκή και μη επαρκή στελέχη τεχνικής διοίκησης. Θεωρούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς εργαζόμενους επαγγελματίες επιστήμονες Ιατρούς, Νομικούς, Οικονομολόγους.

Επισημαίνεται ότι η εμπειρία αρκετών μελών του Συλλόγου μας κατά τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης των τελευταίων Διοικήσεων, μας δημιούργησε περισσότερες ανησυχίες από όσες είχαμε πριν, όταν τουλάχιστον η επιλογή γίνονταν ως σαφής απόρροια του Διοικητικού Δικαιώματος της Διοίκησης και δεν καλύπτονταν πίσω από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις γενικού περιεχομένου.

Εκτιμούμε ότι οι Δεξιότητες ενός Μηχανικού ο οποίος διοικεί Τομείς Συντήρησης, Μηχανουργεία και Συνεργεία μηχανημάτων, οργανώνει και επιβλέπει Εργοτάξια κατασκευής Τεχνικών Έργων μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζει και θέτει σε εφαρμογή έργα Πληροφορικής και Τεχνολογιών Αιχμής, αποφασίζει, προδιαγράφει, επιλέγει και εγκαθιστά εξειδικευμένα υλικά και προϊόντα Προηγμένης Τεχνολογίας, επικοινωνεί τεκμηριωμένα, συνεργάζεται καθημερινά και αναλαμβάνει την προσωπική ευθύνη για την ασφαλή εργασία της ομάδας του και την λειτουργία της επιχείρησής του απέναντι στην Διοίκηση, τους εργαζομένους και τον Νόμο, δεν μπορεί να αναδειχτεί μέσα από τις τυπικές και γενικές διαδικασίες αξιολόγησης, τις οποίες αρκετοί συνάδελφοι υπέστησαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην ελεύθερη αγορά εργασίας, η αξιολόγηση / διαβάθμιση / ανάθεση καθηκόντων κάθε επαγγελματικά διαπιστευμένης ειδικότητας, όπως Μηχανικοί, Ιατροί, Νομικοί, Οικονομολόγοι, γίνεται με αντίστοιχα σχεδιασμένα συστήματα.

Ο στόχος του Συλλόγου ανέκαθεν ήταν και είναι να υπάρξει νομικά θεσμοθετημένο Συμβούλιο Αξιολόγησης του προσωπικού όπου θα είναι προκαθορισμένα τα κριτήρια ώστε να γίνεται η αντίστοιχη επιλογή. Σε ένα τέτοιο Συμβούλιο Αξιολόγησης ο Σύλλογος θα είναι αρωγός στην Διοίκηση.

Ζητάμε το εν θέματι σύστημα αξιολόγησης: 

·      Να κοινοποιηθεί και να διαβουλευτεί πριν την οριστικοποίησή του.

·      Να είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους και τα συντεταγμένα όργανα εκπροσώπησής τους.

·       Να εποπτεύεται ως αέναη συλλογική διαδικασία από τους εμπλεκόμενους.

·       Να είναι ανοικτό, δημοσιοποιήσιμο και δεχόμενο ενστάσεις / διορθώσεις.

·     Να ενημερώνεται τακτικά για την συνεχή εξέλιξη του κρινόμενου, να προωθεί την βελτίωση τόσο του κρινόμενου όσο και των κριτών.

·       Να αξιολογεί εξειδικευμένες ικανότητες που αποδεδειγμένα τεκμηριώνονται από την συνολική καριέρα ενός εργαζόμενου, τις επαγγελματικές του διαπιστεύσεις και όχι από περίτεχνα «ψυχομετρικά quiz» και εφευρήματα.

Κυρίως θα πρέπει να αποτελεί ένα ειλικρινές σύστημα συνεργατικής, με νομικό έρεισμα, οργανωμένης και τεκμηριωμένης επικοινωνίας του: τι προσδοκά η Διοίκηση από τον εργαζόμενο, τι διατίθεται να κάνει για αυτό και πως οφείλει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί ώστε να πετύχουμε κοινούς και ατομικούς στόχους.

Καλούμε λοιπόν την Διοίκηση να ξεκινήσει έστω και τώρα αυτή την κοινή και συνεργατική προσπάθεια, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι όλη η διαδικασία της αξιολόγησης, με τον μανδύα της «τεχνοκρατικής προσέγγισης», δεν είναι παρά η ατολμία της Διοίκησης να αποδεχτεί το γεγονός ότι όπως οι προηγούμενες Διοικήσεις «αποφάσιζαν και διέτασσαν», έτσι και αυτή σήμερα συνεχίζει ερήμην του προσωπικού να «φροντίζει για το καλό μας».     

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Δήμτσας

 

Η Γενική Γραμματέας

Δέσποινα Ζάννου

Εναρμόνιση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με τη νομοθεσία αναφορικά με την υφιστάμενη διάκριση του Τεχνικού Προσωπικού σε Ανώτατης και Ανωτέρας Εκπαίδευσης - 10.04.2023


Αθήνα, 21.04.2023
Συνάδελφοι,
σας αποστέλλουμε επιστολή του Συλλογου μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Εκκρεμεί η εναρμόνιση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με τη νομοθεσία για τη διάκριση των μηχανικών Τ.Ε. που πρέπει να επιτευχθεί άμεσα με Συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση.   



Αθήνα, 10 Απριλίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 564

 

 

Π ρ ο ς: Διοικητικό Συμβούλιο ΕΥΔΑΠ ΑΕ

 

Θέμα: «Εναρμόνιση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με τη νομοθεσία αναφορικά με την υφιστάμενη  διάκριση του Τεχνικού Προσωπικού σε Ανώτατης και Ανωτέρας Εκπαίδευσης»

 

 

Αξιότιμες κυρίες / κύριοι,

 

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον τρόπο με τον οποίο διακρίνετε το Τεχνικό Προσωπικό σε Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ανωτέρας Εκπαίδευσης, ακολουθώντας μία ξεπερασμένη και παρωχημένη ήδη από το νόμο πρόβλεψη του Κανονισμού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος κυρώθηκε με το ΠΔ 597/1985 και ο οποίος διακρίνει το Τεχνικό Προσωπικό σε Τεχνικό Προσωπικό Ανώτατης Εκπαίδευσης –ΑΤ/Τ1 (στην εν λόγω κατηγορία υπάγονται οι κάτοχοι διπλωμάτων ανωτάτων σχολών του ΕΜΠ ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής) και σε Τεχνικό Προσωπικό Ανώτερης Εκπαίδευσης – ΑΡ/ Τ3 (στην εν λόγω κατηγορία υπάγονται οι κάτοχοι πτυχίων Τεχνολόγου Μηχανικού των ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ ή ισότιμων Ανώτερων Σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής).

Επί της ασυμβατότητας που υπάρχει μεταξύ του Κανονισμού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και του ισχύοντος νομικού πλαισίου έχουμε πολλάκις τοποθετηθεί, ενώ προς επίρρωση των επιχειρημάτων μας, επαναλαμβάνουμε τα κάτωθι:

Στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζεται ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει», ενώ στο άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος ορίζεται ότι: «Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές».

Ο κοινός δε νομοθέτης, εξειδικεύοντας τους ορισμούς της παρ. 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυσε με το Ν. 576/1977 τα «Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως», τα οποία συγκροτούσαν περισσότερες Ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές (άρθρο 27). Τα Κέντρα, ωστόσο, αυτά καταργήθηκαν με το άρθρο 35 παρ. 1 του Ν. 1404/1983 και ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ ως σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 1 παρ. 1). Ο νομοθέτης, κινούμενος στο πλαίσιο των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων, όρισε ειδικότερα ότι η αποστολή των ΤΕΙ συνίσταται στην παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων για την εφαρμογή τους σε ορισμένο επάγγελμα και στη δημιουργία «στελεχών εφαρμογής» για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Στο άρθρο 24 παρ. 1 του ίδιου νόμου προβλέφθηκε ότι «Το διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήματα και περιλαμβάνει: α. θεωρητική διδασκαλία μαθημάτων, β. πρακτικές, φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις … γ. σεμινάρια … δ. πτυχιακές εργασίες και ε. άσκηση στο επάγγελμα. …», ενώ με το άρθρο 25 παρ. 1 παρέχετο εξουσιοδότηση για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, με τα οποία θα καθοριζόταν το περιεχόμενο σπουδών κάθε τμήματος, καθώς και η διάρκεια φοίτησης, άσκησης στο επάγγελμα και εκπόνησης πτυχιακής εργασίας.

 Ακολούθως και δεδομένου ότι όλα τα τμήματα των ΤΕΙ κάλυπταν σπουδές διάρκειας 7 – 8 εξαμήνων, με τον Ν. 2916/2001 ορίσθηκαν στο άρθρο 1 παρ. 1 τα εξής: «α) Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. β) Τα Ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν συμπληρωματικά, με διακριτές φυσιογνωμίες και με ρόλους, σκοπό και αποστολή που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τον πανεπιστημιακό τομέα και τον τεχνολογικό τομέα. γ) ...».

 Εν συνεχεία το ανωτέρω εδάφιο α της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2916/2001 καταργήθηκε με το εδ. β της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3549/2007, με το εδάφιο α της οποίας ορίσθηκαν τα ακόλουθα: «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης».

Περαιτέρω με τον Ν. 4009/2011 επιχειρήθηκε εκ νέου η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ορίσθηκαν ειδικότερα στο άρθρο 1 του νόμου αυτού τα ακόλουθα: «1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος και τον παρόντα νόμο. 2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως “Πανεπιστήμια” και β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.». 3. Τα ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα». Προβλέφθηκαν δε στο άρθρο 4 παρ. 2 του νόμου αυτού τα εξής: «Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής των ιδρυμάτων κάθε τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης: α) Τα Πανεπιστήμια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής πρακτικής σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. β) Τα Τ.Ε.Ι. δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών, στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση».

Τέλος, στο Ν. 4485/2017 που φέρει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 1 υπό τον τίτλο «Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης - Νομική μορφή των Α.Ε.Ι.» ορίστηκαν τα κάτωθι «1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα και τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο διακριτούς παράλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια», β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.», ενώ ήδη σήμερα με διαδοχικούς νόμους του 2018 και 2019 τα ΑΤΕΙ είτε ενσωματώθηκαν σε νεοσυσταθέντα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είτε συνενώθηκαν με τα ήδη υπάρχοντα.

Εκ των ανωτέρω, λοιπόν, προκύπτει ότι τα ΤΕΙ εντάχθηκαν ήδη με τον Ν. 2916/2001, στην βαθμίδα της ανώτατης εκπαίδευσης ως «τεχνολογικός τομέας» αυτής. Οποιαδήποτε λοιπόν διάκριση μεταξύ Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έναντι των Μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από την ΕΥΔΑΠ εδράζεται επί Κανονισμού καταρτισθέντος βάσει απαρχαιωμένου και ήδη προ πολλών ετών τροποποιηθέντος νομικού πλαισίου.

 Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε αφενός μεν να απέχετε από εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού, οι οποίες αντίκεινται στην υπερισχύουσα αυτού κείμενη νομοθεσία αφετέρου δε να αναπτύξετε πρωτοβουλία προς εναρμόνιση του με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είτε δια αποφάσεως του Διοικητικού σας Συμβουλίου, όπως έχετε ήδη πράξει επί άλλων θεμάτων στο παρελθόν είτε δια διατάξεως Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Δήμτσας


 

Η Γενική Γραμματέας

Δέσποινα Ζάννου